2020 is een hectisch jaar. Dit is voornamelijk veroorzaakt door de opkomst en de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Mensen zijn bang en maken daardoor extreme keuzes. De economie ervaart daar vervolgens de gevolgen van. Eén van de gevolgen is beurskrach 2020: de beurskoersen dalen en zullen naar verwachting nog lange tijd blijven dalen. Ondanks dat er nog pieken te zien zijn in de beurskoers, laat de lijn voornamelijk een daling zien. Wat is een een beurskrach nu precies en wat kun je als belegger nu het beste doen?
Wat is een beurskrach?
Enkele historische beurscrashes zijn die uit 1929, 1987, 2000 en 2008. Waar de meeste beurscrashes ook wel ‘sluipcrashes’ genoemd kunnen worden, ze strekken zich uit over langere periodes, daalde de beurskoers in 1987 in slechts één dag met wel 23%. Niet voor niets ging deze dag de geschiedenis in als Black Monday. Maar wat is een beurskrach? Men spreekt van een beurskrach als er een onverwachte, sterke daling te zien is in de koersen van een groot deel van de aandelen op de effectenbeurs. Helaas is een beurskrach een standaard onderdeel van de beleggingswereld.
Hoe is de beurskrach 2020 ontstaan?
Een beurskrach is, zoals eerder vermeld, een onverwachte en sterke daling van de beurskoers. Neem nu de uitbraak en wereldwijde verspreiding van het coronavirus in het voorjaar van 2020. Niemand weet wat de impact en precieze duur van deze crisis zal zijn. Dit jaagt angst aan onder de beleggers van aandelen, waardoor ze deze voor lagere prijzen doorverkopen aan andere beleggers. De angst is dat de crisis wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. De geschiedenis bewijst echter dat de aandelenmarkt zich wel zal herstellen, al weet niemand hoe lang dat gaat duren.
Wat kun je nu het beste doen?
Het beste wat een belegger in aandelen in deze situatie kan doen, is afwachten. Neem geen keuzes die voortkomen uit angst en paniek. Iets waar je naar kunt kijken is jouw risicotolerantie. Dit geeft aan hoeveel risico jouw beleggingen kunnen dragen, zonder dat je daarbij in de financiële problemen zult raken. Wil je toch echt iets ondernemen, omdat niets doen niet goed voelt? Probeer dan een herverdeling tussen je aandelen en obligaties te maken.